Skolas kavējumi

Skola

Lai skolēni varētu mācīties, viņiem skola ir arī jāapmeklē, bet tas ne vienmēr tā notiek. Interesantāk šķiet pavadīt laiku kopā ar draugiem, izklaidēties, lietot atkarību veicinošas vielas, līdz ar to mācības paliek otrā plāna lomā. Neapgūst mācību vielu, kas nepieciešama turpmākajai dzīvei, ir grūtības pabeigt 9. klasi, pēc tam turpina mācības korekcijas klasēs.

Skolas kavējumi – kā neattaisnoti, tā attaisnoti – ir problēma, un tā pastāv visās Jelgavas skolās. Mācību stundu kavējumi kā problēma aktuāla kļūst, sākot no 7. klases. Sākumskolas posmā neattaisnoto stundu kavējumu īpatsvars ir mazs, un to visbiežāk veido gadījumi, kad vecāks kaut kādu iemeslu dēļ nav informējis skolu par bērna prombūtni, taču, iespējams, tam ir objektīvs izskaidrojums. Pirmās vai pēdējās stundas ir populārākās “bastošanai”. Skolēni norāda, ka skolā “bastošanas” apmērus lielā mērā nosaka skolas sistēma un pedagogu sekošana līdzi stundu apmeklējumiem. Pārslodze un nepietiekams miegs ir viens no stundu kavēšanas iemesliem. Izglītības ministrijas apkopotā informācija liecina, ka vidēji skolēni kavē 4 – 5% mācību stundu, tas ir 15-20% mācību stundas semestrī.

Lai risinātu neattaisnoto kavējumu problēmu un samazinātu to skolēnu skaitu, kuriem noteikts pagarinātais mācību gads, Jelgavas izglītības iestādes iesaistījušās divos Eiropas Sociālā fonda atbalstītos projektos. Avots: Izglītības kvalitātes valsts dienests.

Kristiāna Tomberga

Atbildēt