Barikāžu atceres diena

Bez tēmas

Autori: Jete Dāboliņa, Elīza Seredņakova

Šogad aprit 32 gadi kopš 1991. gada barikādēm, kad Latvijas iedzīvotāji no 13. līdz 27. janvārim pulcējās Rīgā, lai aizstāvētu savas valsts brīvību. Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijā atceroties tā laika notikumus ik gadu pulcējamies pie skolas. Šajā rakstā plašāk aprakstīsim par to kas ir barikāžu atceres diena, kā tā tiek atzīmēta Spīdolā un kādēļ mēs atzīmējam to. 

Barikāžu atceres diena ir balstīta uz 1991. gada barikādēm, kad Latvijas iedzīvotāji pulcējās Rīgā, lai aizstāvētu savu valsti, tās neatkarību un brīvību. Deviņdesmitajos gados Padomju Savienībai brūkot krievi mēģināja saglabāt varu cenšoties sagraut Latvijas identitāti. Tomēr nestabilajā laikā latviešiem radās iespēja atgūt savu neatkarību. Laikā, kad sāka parakstīt dokumentus, kas bija nepieciešami valsts neatkarības atgūšanai, latvieši mācījušies no citu tautu kļūdām un nelaimēm, izplānoja aizstāvēt gan valdības ēkas, gan citas svarīgas celtnes un objektus būvējot barikādes ap tām, lai apturētu gan Krievijas armijas, gan Speciālo vienību OMON. Kopš tā laika notikumiem ik gadu cilvēki pulcējas visā Latvijā, lai atcerētos un pieminētu tā laika notikumus. Savu viedokli par barikāžu laiku un barikāžu atceres dienu izklāsta Krists Dāboliņš no 12. soc klases: 

“Barikāžu laiks bija ļoti svarīgs un nozīmīgs laiks Latvijas vēsturē. Kur starp Latvijas neatkarību un ienaidnieku spēkiem neatradās armija, bet gan parastie iedzīvotāji ar pašdarinātam barikādēm. Šie notikumi bija Latvijas tautas pēdējais solis pašnoteikšanās ceļā. Barikāžu atceres pasākumi ir nepieciešami, lai turpinātu patriotisma attīstību, kā arī atcerētos barikāžu dalībniekus un sniegtu iedzīvotājiem, sevišķi jauniešiem un bērniem pieredzi par to kā cilvēki tajos notikumos jutās.” 1

Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas skolēni un skolotāji pulcējas pie skolas ugunskura, lai pieminētu 1991. gada barikāžu dalībniekus. Pie ugunskura tiek uzklausītas barikāžu dalībnieku atmiņas un skola kopā dzied trīs dziesmas “Austošā saule”, “Daugav’ abas malas” un “Nevis slinkojot un pūstot”. Skolotāji un skolēni tiek cienāti ar karstu tēju, jo janvāra beigās, astoņos no rīta ir diezgan auksts. Savu pieredzi un redzējumu par barikāžu atceres dienu izklāsta Patrīcija Paula Priede no 9.soc klases: 

“Jā, es piedalījos, tur bija diezgan interesanti mēs varējām dzirdēt dažādus stāstus no barikāžu dalībniekiem, kā arī mēs dziedājām trīs ja es pareizi atceros. Tur takā visi bija iesaistīti un vienoti šajā notikumā. Nekas nebija tāds ko vēlētos mainīt tiešām viss bija diezgan normāli un nosvērti nekas nebija tāds baigi traks un jā viss bija tāds diezgan chill.2 

Kādēļ nepieciešams atzīmēt barikāžu atceres dienu? Atzīmējot šo dienu mēs mācām jaunākajām paaudzēm par mūsu valsti – Latviju, tās vērtībām un ietekmi uz mūsdienu dzīves iespējām. Mums jānodod zināšanas par valsts vēsturi, lai neaizmirstu, kādēļ varam būt pateicīgi par brīvību, kas mums šodien ir dota. Jāpiemin šādi notikumi, kas ir tik svarīgi Latvijas vēsturē, lai ieaudzinātu patriotismu un pieminētu vēsturi, lai tā vienmēr nezaudētu, tās nozīmi un svarīgumu. Lai godinātus cilvēkus kuri piedalījās un tos kuri nomira. Savas domas par barikāžu atceres dienas nozīmi un nepieciešamību stāsta Patrīcija Paula Priede no 9.soc klases: 

“Es teiktu, ka tas dod mums zināšanas par valsts vēsturi un ,manuprāt, tā ir viena no visbūtiskākajām mācībām ko mēs varam iegūt par mūsu valsti, tās vēsturi un nozīmi skolas ietvaros.” 2

Barikāžu atceres diena ir veids kā pieminēt, godināt un atcerēties barikāžu dalībniekus. Tas ir veids kā izglītot jaunākās paaudzes un nodrošināt to, ka šī vēstures daļiņa neizzudīs un vienmēr paliks mūsu atmiņās.

Avoti:

1Intervija ar Kristu Dāboliņu no 12. soc klases 

2Intervija ar Patrīciju Paulu Priedi no 9. soc klases 

Atbildēt