Vinsents Van Gogs. ainava

Vinsents van Gogs (3 – Artist, Weirdo or Genius? LV)

Skola, Ziņas

Vinsents van Gogs  bija holandiešu gleznotājs, ko parasti uzskata par vienu no slavenākajiem impresionisma māksliniekiem. Turpinājumā apskatīšu viņa bērnību, dzīves gaitu, gleznas un kā viņa darbi ietekmēja pasauli un mākslu kopumā.

Vinsents van Gogs dzimis 1853. gada 30. martā Zundertā, pilsētā Nīderlandē. Viņš nāca pasaulē tieši gadu vēlāk par nedzīvi dzimušo brāli, kuru arī nosauca par Vinsentu. Viņš bija vecākais no sešiem brāļiem un māsām. Viņa ģimenē arī citi bija mākslinieki un saistīti ar mākslu, vectēvs Vinsents, kura vārdā viņš tika saukts, bija mākslas tirgotājs. Tēvs bija protestantu priesteris. Kā bērns, V. Gogs bija smalkjūtīgs un uz iekšu vērsts. Viņam patika atrasties dabā un pētīt kukaiņus.

 Kad viņam bija septiņi gadi, Vinsents sāka mācīties vietējajā ciema skolu, taču viņš, protams, bija izolēts. Lielākā daļa bērnu bija katoļu zēni, kuriem bija maz kopīga ar šo protestantu mācītāja kautrīgo dēlu. Vienpadsmit gadu vecumā Vinsents pārgāja uz internātskolu Zevenbergenā, aptuveni 25 kilometru attālumā no mājām. Vinsentam bija jādzīvo skolā, viņam sākās ilgas pēc mājām. Viņam ļoti pietrūka mājīgā dzīve Zundertā. Tur viņš bija ļoti nelaimīgs, taču pabeidza pamatskolu. Viņš bija inteliģents, bet ne īpaši mērķtiecīgs skolēns. Viņš ik pa laikam zīmēja, bet vēl nebija pazīmju par īpašu māksliniecisko talantu. Kad viņam bija trīspadsmit gadi, Vinsents devās uz vidusskolu Tilburgā, kur guva labas atzīmes, īpaši valodās. Tomēr viņš nezināmu iemeslu dēļ pameta skolu otrā mācību gada vidū. Mācības beidza piecpadsmit gadu vecumā.

Sešpadsmit gadu vecumā Vinsenta tēvocis sagādāja viņam darbu, viņš strādāja kā praktikants starptautiskajā mākslas darbu tirgotājā Goupil & Cie. Ap šo laiku viņš sāka rakstīt brālim, viņu sarakste ilga visu viņa mūžu. Vistuvākās attiecības bija ar brāli Teo, kurš bija otrais bērns pēc Vinsenta. Viņam bija divas māsas un vēl viens brālis, taču viņi bija jaunāki, tāpēc viņš ar viņiem nebija ļoti tuvs. Vinsentu un Teo saistīja mīlestība pret dabu, viņu dzimtajā pilsētā bija daudz mežu un lauku, kurus viņi varēja izstaigāt.

Viņa darbs ļāva viņam ceļot uz Londonu un Franciju. Īsu laiku viņš bija skolotājs Anglijā, mācīja valodas. Viņš bija ļoti reliģiozs, tāpēc kļuva par sludinātāju Beļģijā. Strādāja arī kā grāmatu pārdevējs Nīderlandē, pilsētā Dordrehtā. Kļuva par misionāru Briselē, bet ilgi nenostrādāja.

Divdesmit septiņu gadu vecumā, viņš kļuva par mākslinieku. Viņa vecāki nebija laimīgi par dēla jauno darbu, bet tas neapturēja Vinsentu, viņš mācījās zīmēt no tēvoča. Kamēr mācījās, viņu uzturēja Teo. 1886. gadā, Vinsents pārcēlās uz Parīzi, kur dzīvoja brālis. Viņa darbu stils ļoti mainījās, tas sāka līdzināties viņa darbiem, kurus tagad atpazīstam vislabāk.

1888. gadā, Vinsents pārcēlās uz Francijas dienvidiem, kur uzgleznoja slaveno gleznu  ‘’Saulespuķes”. Vinsents uzaicināja savu draugu Polu Gogēnu(franču mākslinieku) pie sevis, viņi sastrīdējās, un Vinsents piedraudēja Polam ar bārdas nazi. Pārņemts ar lielu vainas apziņu un nožēlu, viņš nogrieza sev ausi.

Pēc šī, Vinsents pavadīja nākamos divus dzīves  gadus psihiskās slimnīcās. Laiku pa laikam viņš piedzīvoja depresiju, un ļoti ražīgus mākslinieciskās darbības periodus. Tas ir atspoguļots viņa darbos, ar košām krāsām un spilgto gaismu. 1890. gada 27. jūnijā, atkal pieredzot depresiju, Vinsents sev iešāva un nomira pēc divām dienām.

Vinsents van Gogs ietekmēja mākslu un pasauli. Viņa darbi iedvesmoja daudz citus māksliniekus, kuri vēlējas izpaust emocijas ar saviem darbiem. Viņš popularizēja ekspresionismu, viņa krāsu gammas un unikālais gleznošanas stils attīstīja šo kustību. Desmit gados mākslinieks radīja 1700 mākslas darbu, vairāk nekā četrdesmit no tiem bija pašportreti. Taču Vinsenta van Goga dzīves laikā pārdeva tikai vienu gleznu.

Apspriežot šo mākslinieku, mēs abas uzskatam, ka Vinsents van Gogs ir nozīmīgi ietekmējis mākslas vēsturi un no tagadni, un arī pasauli. Viņa gleznās ir redzamas stipras emocijas, kas ierosina empātiju. Viņa pieredze ar šizofrēniju un depresiju akcentēja psihiskās veselības nozīmi.

Atbildēt