Kā sevi piespiest kaut ko darīt, kad nav vēlmes?

Iedevsma, Padomi

Ir kāds projekts, kurš pirms kāda laika bija ne pārāk steidzams, un nolēmāt pie tā strādāt vēlāk, aizbildinoties, ka šis „vēlāk” būs ļoti drīz. Bet tagad projekta nodošanas termiņš nepielūdzami tuvojas, un laika vairs nav nemaz. Tikai padomājiet, kā  dzīvē samazinātos stresa līmenis, vilšanās un citas sadzīves negācijas, ja spētu vienkārši piespiest sevi laikus izdarīt to, ko darīt negribas, bet vajag.

Uztveriet veicamo darbu, kā iespēju uzlabot savas prasmes vai gūt kādu papildus bonusu. Ja pabeigsi projektu laikus, un tas būs izpildīts veiksmīgi, skolotājs būs apmierināts ar izpildīto darbu. Ja ir šaubas, ka izdosies veiksmīgi izpildīt uzdevumu, pārstāj sevi „uzkurināt”, nedomā par to, ka varētu neizdoties. Bažas un šaubas kaitē ticībai saviem spēkiem un motivācijai gūt panākumus. Ja fokusēsies uz panākumiem, tad tā vietā, lai tērētu laiku, spēkus un nervus domām par iespējamo izgāšanos,  pieliksi visas pūles, lai padarītu darbu pēc iespējas labāk.

Tātad, ja šobrīd atliekat darāmo darbu uz vēlāku laiku, jo trūkst iedvesmas vai vēlēšanās, atcerieties, ka, kopumā ņemot, tas nemaz tik ļoti nav nepieciešams. Ļoti bieži cenšamies šo problēmu risināt, apsolot sev, ka nākamreiz gan neinteresanto vai garlaicīgo darbu paveiksim pašu pirmo, neatliekot uz vēlāku laiku. Tomēr cilvēki visbiežāk pārvērtē paškontroli un pārāk bieži uz to paļaujas.

Izdari sev pakalpojumu, pieņem faktu, ka gribasspēks nav pietiekami stiprs, un tas ne vienmēr spēj piespiest darīt darbu, kas tev šķiet sarežģīts vai garlaicīgs. Tā vietā, lai paļautos uz paškontroli, vienkārši detalizēti izplānojiet savus uzdevumus. Lai ko sāktu darīt – ēst veselīgi, sportot vai apmeklēt kursus, pašdisciplīna vienā brīdī sāk “buksēt”. Iestājas regresa fāze – izteiktāka vai mazāk izteikta, tā ir jebkura procesa sastāvdaļa. Biežākais iemesls izteiktam regresam – ir trūcis apbalvojums. Tāpēc paslavē sevi ikreiz, kad kaut ko izdari! Un noteikti dalies priekā un lepnumā par sevi ar citiem – tas stiprina kā gribu, tā motivāciju!

Atbildēt