Intervija ar Alīnu Bartkeviču

Intervija

Gandrīz katram no mums reiz pienāks brīdis, kad būs jāizvēlas nākotnes profesija, jāliek eksāmeni un jāsaņem diploms skolas izlaidumā, taču šī gada divpadsmitajiem tas būs citādāk. Uzaicinājām 12.soc. klases skolnieci Alīnu Bartkeviču, lai pastāsta savas sajūtas un domas par eksāmenu norisi.

  1. Kādas ir sajūtas, ka 12. klasi pabeigsi bez izlaiduma?

                        –  Esmu patiešām apbēdināta, ceru, ka skola būs ieinteresēta, lai izdomātu kādu citu veidu kā pateiktos par to, ko esam darījuši savā un skolas labā un padarītu skolas beigšanu tik pat īpašu, kā tas ir bijis citu gadu absolventiem. Tagad daudz, kas zaudē savu jēgu, piemēram, visas tās reizes, kad skolotājas ir teikušas: “Un ko par jums pateiks izlaidumā?’’ un mēdzam darīt tikai, tāpēc ka vēlējāmies, lai Kultūras nama zālē gan vecāki, gan citi skolas biedri dzirdētu par to, ka neesam sēdējuši rokas klēpī salikuši un esam kopā auguši.

  • Kā tu vērtē skolotāju attieksmi pret gatavošanos eksāmeniem?

            – Ilgi no dažu skolotāju puses ir bijis neziņas klusums, visi bijās, ko teikt un darīt, jo likās, ka nav jēgas īpaši gatavoties eksāmeniem, ja tie nenotiks, bet nevar noliegt, ka jebkura stunda, kurā apgūstam eksāmena priekšmetu jau ir daļa no gatavošanās eksāmenam.

  • Varbūt ir kāda īpaša skolotāja, kura nākusi pretim un palīdzējusi gatavoties eksāmenam?

            – Matemātikas skolotāja ir tā, kura visaktīvāk ar mums gatavojas eksāmeniem, tā tas bijis arī laikā, kad mācījāmies skolā. Matemātikas skolotāja, apzinoties, ka matemātikas eksāmens ir viens no grūtākajiem, vienmēr ir ieinteresēta atbildēt uz jebkuru mūsu neskaidrību, tādejādi radot darbu, kas ir tik pat produktīvs, ja notiktu klasē.

  • Vai, tavuprāt, 12. klases skolēnam vajadzētu kārtot centralizētos eksāmenus šogad?

            – Manuprāt, nebūtu jākārto šogad eksāmeni, jo tieši šis laiks, ko pavadījām mājās būtu bijis laiks, kad mums būtu notikušas konsultācijas, lai gatavotos eksāmeniem. Es nejūtos gatava, lai pēc gandrīz 3 mēnešiem darba attālināti, ietu un kārtotu eksāmenus. Tomēr apzinos, ka iestājoties nākamajā skolā šie rezultāti tiks pieprasīti, bet vēl neesmu sapratusi, kāpēc augstskolas nevēlas pielāgoties līdzšinējai krīzes situācijai un izveidot tiešsaistes iestājeksāmenus, kurus varētu pārbaudīt dators, kas būtu kritērijs, kā uzņemt potenciālos studentus.

  • Kā tu gatavojies eksāmeniem?

            – Pildu skolotāju uzdotos darbus, starp kuriem ir gan iepriekšējo gadu eksāmeni, gan tekošās mācību tēmas darbi.

  • Vai tu satraucies kā notiks eksāmenu norise un kādus ierobežojumus tev nāksies ievērot?
  • Jā, mani satrauc, jo eksāmeni 12. klasē tā jau ir liela stresa deva, turklāt tagad klīst runas, ka 3 stundas būs jāsēž maskā, kurā svīst seja un kura čab, un cimdos, kuros svīst rokas. Tas viss sarežģīs eksāmena norisi, padarīs to par neciešamu pieredzi, jo kā nekā eksāmenus ietekmēs arī vasaras karstums.

Paldies Alīnai par sniegtajām atbildēm un veltīto laiku. Novēlām visiem labu veselību un, protams, veiksmi un izturību visiem divpadsmitajiem.

Evelīna Belozerova un Ieva Buša

Atbildēt