Alternatīvas vienreiz lietojamām ūdens pudelēm

Bez tēmas

Lieliskās daudzreiz lietojamās ūdens pudeles

Šajā rakstā runāsim, cik svarīgi ikdienu padarīt dabai zaļāko un veselībai labāku. Katru dienu ir svarīgi izdzert pietiekošu ūdens daudzumu – tas stiprina imunitāti, sniedz enerģiju un uzlabo vispārējo pašsajūtu. Lai būtu vienkāršāk sekot līdzi uzņemtajam ūdens daudzumam, jāparūpējas par to, lai ikdienas gaitās vienmēr līdzi būtu sava ūdens pudele. Izvēloties daudzreiz lietojamo ūdens pudeli, tu rūpēsies gan par savu veselību, gan arī par apkārtējo vidi. Ja izmantojat piemēram  stikla ūdens pudeli, tad to vaig to nomainīt ik pēc 2–3 gadiem, lai nodrošinātu, ka nevairojas daudz kaitīgas baktērijas.

Ilgtspējīgai ūdens pudelei, ko izmantot ikdienā, ir jābūt ērtai un parocīgai. Ne mazāk svarīga ir pudeles kvalitāte un dizains.

Interneta veikalā ŪDENS PUDELE atradīsiet visai plašu piedāvājuma klāstu. Lai atrastu piemērotāko, turpinājumā daži ieteikumi, kā meklēt. Ir pieejami ērti filtri piemērotākās ūdens pudeles izvēlei pēc materiāla, pielietošanas veida, izmēra u.c.

Kā ar jebkuru citu ikdienā lietojamo produktu, svarīga ir pudeles kvalitāte. Ja ikdienas ritms ir dinamisks un nākas bieži pārvietoties, tad labāka izvēlēties vieglas un izturīgas pudeles.

Katram pudeļu  materiālam ir gan priekšrocības, gan trūkumi, tāpēc, izvēloties ūdens pudeli, jāņem vērā tavas vēlmes un protams, budžets un gaume…

Ir arī svarīgi teikt, ka atkārtoti lietojamās ūdens pudeles ilgtermiņā būs maciņam draudzīgāks variants.

Tāpēc tagad salīdznāsim dažādas daudzreiz lietojamās ūdens pudeles –

  1. BPA nesaturoša plastmasas pudeles

Vairākārt izmantojamas ūdens pudeles var būt arī no plastmasas. Plastmasas pudele varbūt nav to paša ilgtspējīgākā materiāla, bet pats fakts par vienas pudeles atkārtotu izmantošanu, ir ilgtspējīga rīcība. Izvēloties plastmasas ūdens pudeli, jāpārliecinās, ka tā ir bez BPA. Tā ir ķīmiska viela, kas bieži vien atrodama plastmasas izstrādājumos un spēj negatīvi ietekmēt veselību.

Priekšrocības:

  • Viegls materiāls;
  • Draudzīga cena;
  • Pieejamas dažādas krāsu un dizainu variācijas;
  • Caurspīdīgums ļauj sekot līdzi uzņemtajam ūdens daudzumam.

Trūkumi:

  • Nav piemērots mazgāšanai trauku mašīnā;
  • Neprstrādājams materiāls.

2.   Nerūsējošais tērauds

Nerūsējošā tērauda pudeles ir viena no populārākajām izvēlēm. Nerūsējošais tērauds nereaģē ar citiem šķidrumiem, tāpēc šīm metāla ūdens pudelēm nav nepieciešama aizsargkārta no citiem materiāliem.

Jāņem vērā vienīgi tas, ka no šī materiāla ražotās pudeles satur niķeli – cilvēkiem, kam pret šo vielu ir alerģija, noteikti no nerūsējoša tērauda ir jāizvairās. Izņemot šo, nerūsējošs tērauds ir lieliska pudeles izvēle – visaugstākās kvalitātes pudeles gandrīz katrā gadījumā ir ražotas no tieši šī materiāla. Tā kā plastmasas pudeli nevar droši nomazgāt ar karstu ūdeni, plastmasas pudeles iekšpusē var ļoti viegli uzkrāties baktērijām un sliktajām smakām. No otras puses, pārtikas kvalitātes nerūsējošais tērauds ir pilnīgi droši mazgājams ar trauku ziepēm un verdošu ūdeni, lai jūs varētu pareizi iztīrīt pudeli pēc katras lietošanas reizes. Turklāt, tā kā augstas kvalitātes nerūsējošais tērauds ir izturīgs pret rūsu, ūdenim nebūs metāla garšas.

Priekšrocības:

+Augsta vērtība;

+Izturīgs materiāls;

+Bez plastmasas vai epoksīda piejaukumiem.

Trūkumi:

-Bojājumu gadījumā materiāls ielokās;

-Iespējama minimāla metāla garša;

-Karstās temperatūrās uzkarst.

3.   Alumīnijs

Alumīnija pudeles parasti no iekšpuses ir noklātas ar emalju, polimēru, epoksīdu vai kādu citu vielu. Tas tāpēc, ka alumīnijs var reaģēt ar noteiktiem šķidrumiem. Alumīnija ūdens pudeles ir draudzīgā cenu kategorijā, turklāt ir laba alternatīva nerusējošam tēraudam. 

Priekšrocības:

  • Materiāls ir vieglāks par tēraudu;
  • Lētāks nekā tērauds;
  • Ilgtspējīgāks materiāls par plastmasu.

Trūkumi:

  • Bojājumu rezultātā ielokās stiprāk nekā tērauds;
  • Var saturēt emalju, polimēru, epoksīdu u.c. vielas.

4.   Stikls

Stikls ir viens no dārgākajiem materiāliem, taču ūdenim no stikla pudeles nekad nebūs savādas piegaršas, ūdens paliks dzidrs. Ūdens pudeles, kas ir no stikla, bieži vien ārēji izskatās elegantākas un smalkākas, nekā pudeles no citiem materiāliem. Tomēr stikla pudelēm ir ierobežotas dizainu uzprintēšanas iespējas. Daudzām stikla pudelēm ir pievienotas silikona detaļas – gan stilīgam izskatam, gan arī papildus aizsardzībai. Stikls ir populārs materiāls, jo tam nekad nav pievienots BPA. 

Priekšrocības:

  • Ūdens bez savādas piegaršas;
  • Augsta vērtība;
  • Caurspīdīgums ļauj sekot līdzi patērētajam ūdens daudzumam;
  • Bieži manāmas silikona detaļas aizsardzībai;
  • Drošs mazgāšanai trauku mašīnā;
  • Bez pievienota BPA.

Trūkumi:

  • Trausls materiāls;
  • Dārgāka cena;
  • Nav paredzēts bērniem;
  • Ierobežotas printējamo dizainu iespējas

5.   Silikons

Silikona pudeles ir īpaši populāras ceļojumiem un pārgājieniem – situācijās, kad pudelēm ir jāaizņem pēc iespējas mazāk vietas somās. Pudeles no silikona ir kompakti salokāmas ar iespēju atjaunot savu iepriekšējo formu. Tās ir pieejamas dažādās krāsās, tām nav pievienots BPA. Tomēr silikona pudeles spēj saturēt gumijas smaržu un nelielu piegaršu.

Priekšrocības:

  • Neaizņem daudz vietas, kompakti salokāmas;
  • Pieejamas dažādās krāsās;
  • Viegls materiāls;
  • Bez pievienota BPA.

Trūkumi:

  • Augstākas cenas;
  • Gumijas piegarša un aromāts.

Kur nonāk plastmasas atkritumi? Nekur, tā ir nopietna problēma. Faktiski pie Kalifornijas krastiem peld atkritumu sala. Šī plastmasa nokļūst visu veidu jūras organismu ķermeņos, no kuriem daudzus mēs ēdam. Ir nepieciešami aptuveni 450 gadi, lai tikai viena plastmasas pudele sadalītos zemē! Plastmasas atkritumi ikdienā ir visur, lai tos samazinātuu sākim lēnām  – vienreizlietojamās pudeles, nelietosim, tās nav dabai draudzīgas un svarīgo ikdienas ūdensdevu uzņemsim ar dažādiem ilgtspējīgiem variantiem. Tās ir ar dažadiem dizainiem arī dažādās krāsas un lielumos. Uzzini, kurš ūdens pudeles veids jums ir vislabākais? Piedalies viktorīnā! Un noskaidro! https://www.blossombottles.com/blogs/news/what-type-of-water-bottle-are-you-take-the-quiz

Tās ērti izmantojamas mājās, gan ārpus tām. Ir speciāli uzpildes punkti, kur vari uzpildīt savu pudeli. Dodoties uz lidojumu uzpildi savu pudeli ar bezmaksas dzeramo ūdeni pašā lidostā.

Lūk, vietas, kur Rīgas ūdens izvietojis dzeramā ūdens brīvkrānus:

Jūrmalas gatve 133

Krēmeru iela 1

Krēmeru iela 8

Krēmeru iela 12A

Voleri 11A

Kaķasēkļa dambis 22

Mazā Vējzaķsala 17

Kundziņsalas 9. šķērslīnija – Kundziņsalas 15. līnija

Kundziņsalas 16. līnija – Kundziņsalas 15. šķērslīnija

Rātslaukums 1

Rīgas Centrāltirgus

Tīrs ir zaļš!

Izmantotā literatūra

Izceltais attēls ūdens pudeles. Pinterest. (2022, April 16). Retrieved March 31, 2023, from https://www.pinterest.com/pin/730849845791830613/

Atbildēt