Saki – nē! Plastmasas maisiņiem

Padomi

Daudzreiz lietojamie maisiņi

Mēs dzīvojam 21. gadsimtā. Ik gadu Latvijas tirgū tiek izplatīti 3 miljoni plastmasas iepirkumu maisiņu. Eiropas Savienībā šis skaitlis sasniedz 100 miljonus. Katru dienu mēs ražojam atkritumus. Tie nekur nepazūd, bet gan vairojās – dabā, gan okeānos, upēs, mežos arī tavā mājvietā. Atkritumi dabā ietekmē arī dzīvās radības –  zivis, ūdensputnus, jūras zīdītājus un rāpuļus, galvenokārt – vai nu tie nonāk šo sugu barošanas sistēmā vai dzīvnieki tajos sapinas. Viens no Visizplatītākie atkritumiem ir ikdienišķas lietas, kā pārtikas plēves, pudeļu korķīši, salmiņi, pārtikas preču maisiņi, dzērienu pudeles un cigarešu izsmēķi. Visi pieci no šiem priekšmetiem ir izgatavoti no plastmasas. Šī ir aktuāla tēma, jo plastmasa gadiem ilgi paliek dabā un nesadalās, turpretīm  apdraudot savvaļas dzīvniekus un izplatot toksīnus. Plastmasa arī veicina globālo sasilšanu. Bet kā mēs ikdienas rutīna varam samazināt nevajadzīgos atkritumus ?

  1. Papīra maisiņi

Lai gan pārtikas preču maisiņi veikalos ir ērti pircējiem, tie ir vieni no izplatītākajiem piesārņošanas atkritumiem. Skumjā patiesība ir tāda, ka tie ir ārkārtīgi kaitīgi videi un dzīvniekiem. Ir daudz dažas un labākas alternatīvas kaitīgo plastmasas maisiņu vietā. Tāpēc papīra maisiņi ir 100% bioloģiski kompostējami, atkārtoti lietojami  un  pārstrādājami kā arī to var sadedzināt, neradot kaitīgas vielas izdalīšanos, bet plastmasu sadedzinot, tā gaisā izdala bīstamu ķīmisku vielu komplektu. Daudzi papīra maisiņi var izturēt lielāku spiedienu vai svaru nekā plastmasas maisiņi. Papīra maisiņi nonākot dabā vai dzīvniekiem apēdot rada mazāk piesārņojumu un kaitējumu – nekā šie plastmasas plēves maisiņi – Ilgtspējības ziņā papīra maisiņiem ir dažas priekšrocības salīdzinājumā ar plastmasas maisiņiem. Tos ir vieglāk pārstrādāt, un, tā kā tie ir bioloģiski noārdāmi, tos var izmantot, piemēram, kompostēšanai.

Plusi:

+Kompostējams, Bioloģiski sadalās

+Tiek pārstrādāts biežāk nekā plastmasas izstrādājumi

+Ražots no pārstrādāta papīra

+ Daudzi papīra maisiņi var izturēt lielāku spiedienu vai svaru nekā plastmasas maisiņi. Papīra maisiņi maziem bērniem – rada mazāku nosmakšanas risku.

2.Auduma maisiņi

Maisiņš, ar viss vairāk funkcijām. Tas ir auduma maisiņš, ar rokturiem, kas kalpos gadiem ilgi. Tas būs ērti nesams uz viena pleca, lietojams ne tikai pārtikas precēm, bet arī ikdienas gaitām. Laika gaitā šie maisiņi kļūst netīri un tajos attīstās baktērijas. Jāatceras ik pa laikam izmazgāt tos. Ja maisiņos gatavojaties nēsāt gaļu un dārzeņus, tajā var nokļūt baktērijas un citi mikroorganismi, tāpēc pēc iepirkšanās jāizmazgā tie. Šo auduma masiņu ir ļoti viegli izgatavot, mājas apstākļos un tā ir lieliska dāvana! Labas kvalitātes soma ir lieliska dāvana, galvenokārt tāpēc, ka tai ir daudz pielietojuma un tās kalpos ilgu laiku.

Svarīgs ir arī paša auduma maisiņa sastāvs. Piemēram. – Organiskās kokvilnas maisiņi ir izgatavoti no bioloģiski audzētas kokvilnas, kas nav saistīta ar kaitīgu ķīmisku vielu izmantošanu. Tas arī patērē mazāk ūdens audzēšanai, salīdzinot ar parasto kokvilnas audzēšanu. Organiskās kokvilnas maisiņi atstāj daudz mazākus oglekļa pēdas nospiedumus, salīdzinot ar plastmasas maisiņiem.

Plusi:

+Lietojams vairākkārt

+Ražošanā izmantots mazāks oglekļa patēriņš

+Zemas ražošanas izmaksas

+Mazgājams veļas mašīnā

+Ērti divi rokturi

Mīnusi:

  • Attīstās baktērijas laika gaitā

3. Sietiņa tīkliņi

Franču sietiņa maisiņi ir lieliska alternatīva plastmasas maisiņiem. Tie ir moderni, funkcionāli un izturīgi. Šī soma ir ideāla – tā aizņem maz vietas, tā var izturēt līdz 18 kg, ietilps jūsu pirkumiem veikalā vai tirgū un tādējādi ietaupīs vairāk nekā duci plastmasas maisiņu, kas ir nedraudzīgi videi gan tavam maciņam. Tīkla maisiņus var izmantot  – augļiem, dārzeņiem, rīsu paciņām, makaroniem, pienam, sviestam, faktiski gandrīz visam, kas jums nepieciešams, dodoties iepirkties. Tīkla maisiņu varat izmantot arī ziediem, ūdens pudelēm un pat doties pastaigā ar to, nēsāt grāmatas un jaku. Vēl viens tīkla maisiņa izmantošanas veids, lai droši varētu somiņā liktu mazākas lietas kā atslēgas (jo tie var izkrist caur sietiņu caurumiem) – ir ievietot parastu auduma maisiņu, kas palīdzēs maziem priekšmetiem neizkrist cauri. Šī soma ir pārsteidzoši ietilpīga un tomēr pietiekami kompakta, lai to ieliktu pat mazākajā somiņā. Tā ir viena no izturīgākajām un izturīgākajām alternatīvām plastmasas maisiņiem. Atšķirībā no plastmasas maisiņiem, šie maisiņi ir spēcīgi un izturīgi. No otras puses, plastmasas maisiņi ir vienreizēji lietojami, un vidusmēra cilvēks gadā izmet apmēram 700 plastmasas maisiņus! Tā kā tikai aptuveni 1% no šiem plastmasas maisiņiem tiek pārstrādāti, pārējie piesārņo ūdensceļus un augsni. Tādējādi kokvilnas maisiņu izvēle palīdzēs ievērojami samazināt plastmasas atkritumu daudzumu.

Plusi:

+ Lietojams vairākkārt

+Zemas ražošanas izmaksas

+Mazgājams veļas mašīnā

+Ērti un stilīgi

Mīnusi:

     – Mazākas lietas var izkrist cauri

-Ātri sasmērējas , bieži jāmazgā

4. Mazie tilla auduma maisiņi

Šie mazie auduma maisiņi kalpo gadiem ilgi, ja tos pareizi lieto. Plastmasas kaitīgo plēves maisiņu vietā, var izmantot šos tīkliņus. Šajos tīkliņos var likt sveramās konfektes, augļus dārzeņus, bet šie maisiņi ir par dažiem gramiem smagāki par caurspīdīgie plēves maisiņi.  Tos var nopirkt veikalā vai arī pats uztaisīt. Tie ir mazgājami, un tos ir viegli salocīt un ielikt kabatā, dodoties uz veikalu. Tie neplīst, kad tajos tiek ielikti smagāki produkti. Taču produktus maisiņā nevajadzētu turēt ilgāk par 24 stundām. Tīkla maisiņi ļauj augļiem un dārzeņiem elpot, kas ir īpaši svarīgi, ja vasarā dodaties uz tirgu. Arī kokvilnas auduma maisiņi ir elpojoši, izturīgi un, pats galvenais, dabīgi bez toksīniem. Izmantojot šos maisiņus, jūs aizmirsīsit par plastmasas maisiņiem! Iedomājieties, cik daudz mazāk atkritumu jūs radīsit, ja dodaties uz veikalu ar šiem atkārtoti lietojamiem pārtikas maisiņiem.

Plusi:

+Lietojams vairākkārt

+Izturīgs

+Zemas ražošanas izmaksas

+Mazgājams veļas mašīnā

+Ērti salokāms

Mīnusi:

-Nevar maisiņā ilgāk kā 24 stundas – tuŗet prodoktus

Ņemot vērā milzīgo zemes resursu izšķērdēšanu un plastmasas maisiņu radītās nopietnās sekas uz planētu, vidējais plastmasas maisiņa lietošanas laiks ir tikai 12 minūtes! Kāpēc mūsu dabai un  dzīvniekiem jācieš ? Katra mazākā rīcība veidos mūsu planētu zaļāku! Varbūt arī Tu vēlēsies saviem tuvākajiem dāvanu iesaiņot dabai draudzīgākā iesaiņojumā – papīra vai varbūt paštaisīta auduma maisiņā, nevis iesaiņojumā, kas tikai aizņems lielu vietu tavā miskastē.  Tā ir ne tikai noderīga, bet arī videi draudzīga videi, kurā mēs dzīvojam. Tam ir daudz priekšrocību patērētājiem un videi.

Atkārtoti lietojamie iepirkumu maisiņi nav tikai moderns veids, kā pārnēsāt savus pārtikas produktus, ejot mājās no tirgus. Auduma masiņus var personalizēt ar tekstu vai apdruku. Atkārtoti lietojamie maisiņi ir lielisks mārketinga rīks, jo tos var pielāgot ar logotipu .

Tos iespējams nopirkt pārtikas veikalos vai uzšūt pats! Tas nav tik grūti. Darba MATERIĀLI:- 2 taisnstūrveida audums un  vairākas auduma sloksnes arī adata un diegs, tas viss iespējams jums jau ir mājās. Ja nav audums to varat izgriezt no veca apģērba gabala. Vecie svārki, kas neder?  Sveika,  jaunā auduma somiņa!

Tīrs ir zaļš!

Izmantotie informācijas avoti

Izceltais attēls -soma Pinterest. (2022, June 20). Retrieved March 31, 2023, from https://www.pinterest.com/pin/246923992153449448/

Atbildēt