Grāmatu rekomendācija

Iedevsma

Sveiki,lasītāji! Pēc pagāšā raksta komentāriem uztvērām ,ka jūs vēlaties : rakstus latviešu valodā, ieteikumus par latviešu grāmatām vai arī dzeju,tāpēc pēdējie raksti būs veidoti ņemot vērā jūsu kritiku un ieteikumus.

1.Puika,kurš redzēja tumsā

‘’ “Puika, kurš redzēja tumsā” ir uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts kā gados, tā garā jauniem lasītājiem un viņu vecākiem. Kāds puika, kurš dzimis neredzīgu vecāku ģimenē, ir spiests saskarties ar “citādību” visdažādākajās izpausmēs, galvenokārt tāpēc, ka viņš pasauli, atšķirībā no saviem vecākiem, spēj tvert pilnībā. Rūpes pašam par sevi un par saviem vecākiem kļūst par puikas pieaugšanas un turpmākās dzīves jēgu, liekot arī lasītājam ieraudzīt neparastajā stāstā pretrunas, kas valda sabiedrībā attieksmē pret vājredzīgajiem.’’

‘’Jēkabs ir puika,kurš dzimis neierstā ģimenē. Bet viņš taču vēlās būt tāds kā visi- braukāt apkārt ar riteni Škoļņik, spēlēt Geimboi oridžinal, rūpēties par kaķēnu, valkāt foršu jaku, peldēties ezerā un sūtīt Lienei mīlas pilnas īsziņas.’’

Velme izlasīt šo grāmatu bija ,kad klajā nāca Rīgas nacionalā izrāde balstoties uz šīs grāmatas notikumiem. Varu teikt ,ka 100% ir tā vērts. Grāmata ir rakstīta pirmajā personā jeb valodas pielietojums rada iespaidu,ka galvenās grāmatas varonis-Jēkabs stāsta par saviem skolas atgadījumiem vai citiem viņa dzīvē svarīgiem notikumiem. Lasot šo grāmatu radās emocionāls piepildījums, jo lasot es iepazinu nelielu daļiņu no neredzīgo cilvēku pasaules ar ,ko man nav nekad bijusi saskare. Par cilvēkiem ,kuri ir starp mums un tikpat vienādi ir pelnījuši skaistu dzīvi. Kā arī lasīšanas procesu vēl baudāmāku padarīja grāmatas ilustrācijas ,kuru autors ir Zane Veldere.

Žanrs: Drāma

2.Kalendārs mani sauc

‘’ Romāna Kalendārs mani sauc centrālais tēls ir jauns vīrietis ar grūti definējamu garīgās veselības stāvokli. Brīžiem šķiet, ka viņa prāts strādā kā bērnam, citkārt – ka labāk nekā vairumam pieaugušo.
Stāsta struktūru veido vietējās mazpilsētas mācītājam rakstītas vēstules, kurās galvenais varonis reflektē par savā dzīvē notiekošo, tādējādi iepazīstot pats sevi un apkārtējo pasauli. Nelaimīga iemīlēšanās viņu novedusi pie eksistenciālas nepieciešamības no galvas iemācīties katra kalendāra datumā svinamās vārdadienas, lai “nokļūtu tuvāk” iecerētajai meitenei, proti, – starp visiem vārdiem atrodams arī viņējais.’’

Visi grāmatas slavējumi ,ko esmu dzirdējusi ir pamatoti. Viena no latviešu litertūras pērlem, kura ir top 1 pārdotākā grāmata jau 2 gadus. Grāmata ir daiļlitertūras fenomens latviešu grāmatas telpā-mēs jau sen litertūrā bijām peldījuši kaut ko tik labsirdīgu un naivi sirsnīgu. Lasot izjutu to (reto) gadījumu,kad negribēju ,lai grāmata beidzas. Gribas lasīt vēl un vēl šī Oskara Kalendāra ieskatu viņa pasaulē ,kurā lielākā vērtība ir mācēt priecāties par cita prieku,kurā svarīgi ir mācīties ,lai visi,kuri pelnījuši būt laimīgi , ir laimīgi un visdīvanaikajā veidā darīt visu,lai arī tā būtu.

Žanrs: Romāns

3.Tīģeris

“Krājums ir vienīgā pieņemamā sižeta literatūras forma. Romānu lasot, mēs redzam, mēs ar pirkstiem jūtam, kad tas beigsies. Krājumā ne, nav zināms, vai atlikušajā lapu šķipsnā turpināsies šis stāsts vai sāksies jau nākamais. 
Izņemot pēdējo stāstu, jā, diemžēl tas tomēr būs paredzams.” (Jānis Joņevs)

“Pat ja nekas nav tā, kā izskatās, nevienam nevar liegt ik dienu skatīties uz to, kas tev ir saredzams. Tur ir daudz. Ja gribi, nosauc par tīģeri to, kas Joņevam, visticamāk, ir sen pasaulē un katram pazīstams dēmons – tas, kas par sevi liek manīt arī miega un nomoda sapņos, nereti lieliski spilgtos. Atšķirt izsapņotos stāstus no īstenības vari tikai pats.” (Ieva Kolmane)

Grāmata ‘’Tīģeris’’ir Jāņa Joņeva stāstu krājums. Pēc autora populārā izdevuma ‘’Jelgava 94’’radās velme uzzināt vēl par autora izdevumiem. Tīģeris ir smieklīgākā un sarkastiskākā grāmata ,kuru jeb kad esmu lasījusi. Lasot viens stāsts var būt ļoti nopietns ,bet otrs tikai ar sarkasmu un melno humoru. Šajā grāmatā var izjust kā autors spēlējas ar tekstu un izmanto asu valodu,kuru var pat nosaukt par litertūras ‘’huligānismu’’. Ši ir orģinālākā grāmata ar vēl orģinālākiem stāstiem. Ja esi uz viena viļņa ar šāda tipa neparastām grāmatām tev noteikti patiks!

Žanrs: proza

Paldies,par šī mēneša raksta lasīšanu! Ceram ,ka radījām motivāciju paplašināt savu zināšanas loku vai arī vismaz radijām intresi par dažām labākajām no latviešu grāmatām!

Atbildēt