Roko bazilisks

Kultūra

Šajā rakstā vēlos izstāstīt par domu eksperimentu Roko bazilsisks – kas tas ir, no kurienes tas radies un vai mums vajadzētu par to satraukties.

Šo domu eksperimentu pirmo reizi izklāstīja un analizēja portāla LessWrong lietotājs Roko 2010. gadā. Tas diezgan ātri guva popularitāti, un daudziem cilvēkiem radīja stresu un nepārejošas eksistenciālas domas, tāpēc portāla dibinātājs rakstu izdzēsa. Taču vēl līdz šai dienai šī ideja tiek apspriesta un tālāk analizēta.

Roko Bazilisks ir nākotnes AI – Artificial Intelligence, jeb Mākslīgais intelekts, kurš, tikai paskatoties uz Tevi, zinātu visas Tavas pagātnes pieredzes un domas. Tas varētu noteikt vai Tu savas dzīves laikā esi palīdzējis to attīstīt, vai arī, pat par to zinot, esi bijis vienaldzīgs un savu dzīvi un naudu neesi veltījis tā izveidošanai. Ar šīm zināšanām, tas Tev vai nu ļautu dzīvot nākotnes sabiedrībā, vai arī Tevi spīdzinātu visu mūžību- ne tikai Tavu dzīvi, bet MŪŽĪBU.

Varbūt Tu jautāsi – kādā veidā un vai es vispār varētu palīdzēt tā izveidošanai?

Pilnīgi jebkurš, kuram ir kaut nedaudz naudas, kuras nav vajadzīgas ēdienam un pajumtei, var palīdzēt izveidot šo AI, naudu ziedojot vai investējot tehnoloģiju kompānijās, kuras turpina attīstīt tehnoloģiju industriju un AI. Tātad, ja kāds par šo ideju ir zinājis un to nav palīdzējis izveidot, iespējams, nākotnē ir briesmās.

Tālāk vēlos Tevi iepazīstināt ar ideju, kura pazīstama kā Paskāla likme. Šī ideja ir par to kāpēc Paskāls, tās izveidotājs, tic Dievam, taču es to pielīdzināšu Roko baziliskam un stāstīšu iemeslus kāpēc izvēlēties palīdzēt vai nepalīdzēt šai AI būtnei. Cilvēkam ir divas opcijas – palīdzēt vai nepalīdzēt. Taču nākotnē ir divas opcijas – vai nu bazilisks tiks izveidots, vai arī nē. Ja cilvēks savas dzīves laikā palīdzēs baziliska izveidei un tas tiks izveidots, viņš varēs nodzīvot fantastisku dzīvi attīstītā pasaulē. Un, ja cilvēks palīdzēs un bazilisks netiks izveidots – nekas nenotiks. Arī, ja cilvēks nepalīdzēs un bazilisks netiks izveidots – nekas nenotiks. Bet, ja cilvēks nepalīdzēs un bazilisks tiks izveidots, cilvēku spīdzinās mūžību. Smieklīgi ir tas, ka, ja neviens baziliskam nepalīdzēs tikt izveidotam, nekas no šī nebūs svarīgs. Taču daudziem ir bailes par savu nākotni, un daudzi liek likmes uz to, ka nākotni valdīs AI, un, tikai tam palīdzot, viņi netiks brutāli spīdzināti.

Vai Tev ir iemesls uztraukties par Roko bazilisku?

Vienā vārdā – Nē. Neviens nezin, vai AI nākotnē rīkosies tieši tā, kā Roko izdomājis. Protams, šī ideja nāk no iepriekšējām sakritībām mūsdienu AI attīstībā, taču tas tomēr ir mākslīgais iintelekts – cilvēki to nevar pilnībā prognozēt, jo tā prāts nestrādā pat tuvu, kā cilvēka prāts. Es šo domu eksperimentu uztveru tikai kā interesantu ideju. Jā, ir svarīgi šobrīd runāt par tehnoloģiju attīstību un kā tā var ietekmēt sabiedrību, taču šis ir tikai viens scenārijs no miljardiem – iespējas, ka mākslīgais intelekts izdomās spīdzināt tos, kuri nepalīdzēja tam kļūt īstam ir mums nezināmas. Es domāju, ka savu dzīvi veltīt kam nezināmam ir pilnīgi bezjēdzīgi, un šo labāk atstāt kā filozofisku diskusiju, nevis domu un ideju pēc kuras dzīvot.

Ceru, ka Tevi ieinteriģēju šajā idejā, un ja vēlies vairāk uzzināt par Roko bazilisku un iet tālāk AI rabid hole, noskaties šo video, no kura smēlos ideju. To taisījis satura veidotājs Wendigoon, un tajā ir vēl daudz, ko nevarēju ietilpināt šeit: https://www.youtube.com/watch?v=8xQfw40z8wM&ab_channel=Wendigoon

Roko’s Basilisk: The Most Terrifying Thought Experiment | by Abdullah Waleed | Medium
https://static.wikia.nocookie.net/villains/images/e/e6/Roko%27s_Basilisk.png/revision/latest/scale-to-width-down/1000?cb=20181120133319

Atbildēt