Iepazīsti stoicisma filozofiju!

Iedevsma, Kultūra

Šajā rakstā paskaidrošu – kas tieši ir stoicisms, kā to praktizēt, un kāpēc tas varētu būt nozīmīgs tieši Tavā dzīvē.

Es sākšu ar pirmo stoisko praksi, kas nāk no Epiktēta, kurš bijis grieķu stoicisma filozofs. Galvenais filozofa uzdevums, pēc viņa teiktā ir noteikt kas ir atkarīgs no mums un kas nav, ko mēs varam mainīt un ko nevaram. Un savā ziņā tā arī ir stoicisma definīcijamēs nekontrolējam to, kas ar mums notiek, bet mēs kontrolējam, kā mēs atbildam uz notikušo.

Stoiķiem jeb stoicisma filozofiem jebkura situācija bija iespēja atbildēt, reaģēt ar tā sauktajiem 4 labestības tikumiem. Tie ir pavisam vienkārši: drosme, atturība, taisnīgums un gudrība. Drosme, tā ir drošsirdība, izturība un spēks. Atturība, tā ir pašdisciplīna un atturēšanās no lietām, kurām nav nozīmes. Taisnīgums, tā ir pareizā rīcība un godīgums pret visiem. Gudrība, tas ir tas, ko mācāmies visu savu dzīvi. Šie 4 tikumi, pēc Epiktēta domām, ir pats stoicisms. Viss, kas ar mums noticis dzīves garumā ir bijis iespēja praktizēt kādu no šiem tikumiem.

Stoiķi zināja, ka dzīvē lietas vienmēr noies greizi, taču nekas neatturēs izmantot šos tikumus, jo vienmēr būs iespēja situācijai pielāgoties. Šķērslis ir ceļš. Manuprāt, arī šie vārdi ir labs jēdziens stoicismam. Viss, kas stāv ceļā kļūst par pašu ceļu, jo no pilnīgi visa mēs varam mācīties un sevi padarīt par labāku un gudrāku cilvēku.

Stoicismam veltītu ir daudz grāmatu, taču tas, ko šie autori rakstījuši nav galvenais. Pats svarīgākais ir tas, ko cilvēks dara, kā viņš rīkojas. Marks Aurēlijs, kadreizējais Romas imperators, stāstījis:

“Netērē vairs laiku runājot par to kāds ir labs cilvēks, esi tāds.”

Vēl viens fakts ar kuru es Tevi, lasītāj, vēlos iepazīstināt ir atšķirība starp “uppercase” jeb lielo stoicismu un “lowercase” jeb mazo stoicismu. “Lowercase” stoicisms nozīmē to, ka stoiķim nav emociju un viņš ir slēgts apkārtējai pasaulei. Taču “uppercase” stoicisms ir dinamisks, iedvesmojošs, un tas ir tas, kas cilvēku izaicina kļūt labāku, izaicina Tevi kļūt par to cilvēku, kuram Tev vienmēr bija jābūt. Kāpēc tieši stoicisms ir tuvs manai sirdij, un kāpēc man patīk par to runāt un tā vēsti arī tālāk izplatīt citiem.

Nozīmīgākais ir saprast, ka nav svarīgi kas notiek, taču ir svarīgi kā Tu uz notiekošo atbildi, un tagad zini, ka vienmēr var atbildēt ar drosmi, atturību, taisnību un gudrību. Es ceru, ka šis raksts Tev ļāva labāk izprast stoicisma filozofiju, un varbūt nākotnē arī Tu varēsi pielietot stoiķu gudrības.

Paldies! 🙂

Source: https://idsb.tmgrup.com.tr/ly/uploads/images/2021/07/29/131950.jpg

Atbildēt