Recenzija par filmu “Forests Gamps”

Kultūra

Drāma, romantika

Forests Gamps (1994)

Filmas pirmizrāde notika 1994. gada 6. jūlijā. “Forests Gamps” tika nominēts 13 Amerikas Kinoakadēmijas balvām, no kurām ieguva 6, tai skaitā nominācijā “Labākā filma”, “Labākais režisors”, “Labākais aktieris galvenajā lomā”. 2011. gadā filma tika iekļauta ASV Kongresa bibliotēkas Nacionālajā kinoreģistrā, kā “Kulturāli, vēsturiski vai estētiski nozīmīga filma”.

1981. gadā, autobusa pieturā Savanā, Džordžijā, kāds vīrs vārdā Forests Gamps izstāsta savu dzīves stāstu svešiniekiem, kas sēž viņam blakus uz soliņa. Viņš dzīvo viens kopā ar māti, kura savas mājas izmanto, kā pansiju, kas piesaista daudzus īrniekus, ieskaitot jauno Elvisu Presliju, kurš spēlē ģitāru Forestam. Pirmajā skolas dienā Forests satiek meiteni vārdā Dženija Kurāna un abi kļūst par labākajiem draugiem.

Jaunais Forests ir aprīkots ar kāju lencēm, lai labotu izliektu mugurkaulu un nespēj pareizi staigāt. Viņš bieži tiek terorizēts savas fiziskās invaliditātes un zemā intelekta dēļ. Bēgot no vairākiem grūdieniem, viņa kājas ortoze saplīst. Tika atklāts, ka Forests ir ļoti ātrs skrējējs. Šis talants galu galā ļauj viņam saņemt futbolista stipendiju Alabamas universitātē 1963. gadā.

1967. gadā, absolvējis koledžu, Forests stājas ASV armijā. Pamatapmācības laikā viņš sadraudzējas ar kādu kareivi vārdā Bendžamins Bufords Zilds (iesauka “Bubba”), kurš pārliecina Forestu pēc dienesta doties ar viņu uz kauju. Pēc ilgiem mēnešiem atrodoties Vjetnamā, patrulēšanas laikā tiek veikts uzbrukums, kurā Bubba tiek  nogalināts. Forests izglābj vairākus ievainotos biedrus, tostarp savu leitnantu Denu Teiloru, kurš pirms nošaušanās zaudē abas kājas. Par šāda veida varonību prezidente Lindona B. Džonsona piešķir viņam goda medaļu.

Aizejot no armijas, Forests atgriežas savā dzimtajā pilsētā un atbalsta kompāniju, kas ražo galda tenisa raketes. Viņš izmanto savus nopelnus, lai nopirktu laivu “Bayou La Bre”, izpildot Bubbas lūgumu. Leitnants Dens pievienojas Forestam biznesā un abi kļūst par miljonāriem. Forests pusi no saviem ienākumiem nodod Bubbas ģimenei.

1976. gadā, Dženija atgūdamās no gadiem ilgas narkotiku lietošanas un ļaunprātīgas izmantošanas, atgriežas pie Gampa. Kad Forests beidzot atkal ir apvienojies ar Dženiju, viņa iepazīstina viņu ar viņu kopīgo dēlu Forestu Gampu jaunāko. Dženija paziņo Forestam, ka viņai esot “nezināms vīruss”. Dženija un Forests beidzot apprecās, bet notiek, kas negaidīts.

Šī ir kino klasika, kura jāredz ikvienam. Es šo filmu vērtēju ar 9/10.

Kinofilma “Forests Gamps’’ ir pieejama nomai vai iegādei, vai straumēšanai, izmantojot abonamentu  Google Play filmas, Netflix un Amazon Prime Video.

Atbildēt