Vai brīva izvēle ir tikai ilūzija?

Iedevsma, Kultūra

Vai tu tici liktenim? Vai tici, ka dzīvē notiks, kā jānotiek? Vai tomēr tici, ka tev ir iespēja mainīt savu likteni un ir brīva izvēle darīt kā vēlies?

Šodien mēģināšu paskaidrot kāds ir mans skats uz šo tematu un varbūt arī mainīt Tavas domas.

Es neticu, ka mums ir brīva izvēle un, ka varam izvēlēties kur mēs nākotnē nonāksim vai ko darīsim. Domāju, ka katram ir savs liketenis, kam vienmēr bijis lemts notikt. Mūsu vecākiem bija lemts satikties, arī viņu vecākiem bijis lemts satikties. Visiem notikumiem, kas veduši tieši uz šo mirkli bija jānotiek.

Tavu personību daļēji veido gēni, ko esi ieguvis no saviem vecākiem, un daļu veido cilvēki ar kuriem pavadi savu laiku. Tātad katram no mums ir sava personalitāte un, ja mēs varētu to precīzi ielikt kādā iekārtā, kas pateiktu visas mūsu personalitātes puses, varētu pavisam vienkārši prognozēt tieši kā mēs rīkosimies dažādās situācijās un kā reaģēsim uz apkārtējo pasauli.

Visas šīs izvēles, ko veicam, pat vissīkākās veido mūsu dzīvi un likteni, piemēram, Tu pašlaik lasi šo rakstu. Kāpēc? Varbūt tev palika garlaicīgi un izdomāji apskatīties kas jauns mua.lv mājaslapā. Kāpēc Tev palika garlaicīgi? Varbūt tāpēc, ka izdarīji visu ko šodien esi iecerējis un tagad nevari iet ārā, jo pulkstenis ir pāri astoņiem. Šī ķēde iet bezgalīgi tālāk līdz pat brīdim, kurā Tu piedzimi. Bet tur ķēde nebeidzas. Tā iet tālāk Tavu vecāku dzīvēs, viņu vecāku dzīvēs un tā uz priekšu. Šī notikumu ķēde ietekmē arī citu cilvēku ķēdes. Viss iekrīt, kur tam vajadzēja iekrist.

Ja mums būtu šī iepriekš minētā mašīna, kas var prognozēt visas mūsu nākotnes darbības, mēs redzētu visu savu un citu dzīves mūsu acu priekšā. Lai gan mums šādas iekārtas nav, un nākotni nevaram paredzēt, es domāju, ka katram mums ir liktenis, un to mēs nevaram mainīt. Pat, ja Tu izlasot šo rakstu par spīti vēlies mainīt savu likteni un izdari ko neierastu, jaunu, īpašu un pilnīgi neiedomājamu, Tev bija lemts izlasīt šo rakstu gribēt mainīt likteni, un šī izvēle mainīt likteni galu galā bija Tavs liktenis.

Īsumā, viss ko es ar šo vēlējos pateikt ir, katram ir savs liktenis, ko nevar mainīt. Šajā tēmā iedziļinoties, es esmu sapratusi savu dzīves jēgu – uzzināt, kas ar mani notiks nākotnē. Es ceru, ka vismaz liku tev padomāt par likteni un brīvu izvēli un varbūt no šī raksta esi uzzinājis ko jaunu 🙂

Source: http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/540784/540784,1316134667,2/stock-photo-career-decision-for-a-business-man-at-a-cross-roads-showing-a-fork-in-the-road-representing-the-84730195.jpg

2 comments

  • Sveika, moderite!
    Man ļoti ieintriģēja tava raksta temats, tādēļ nolēmu to izlasīt. Šis raksts man lika aizdomāties par manu ikdienu un izvēlēm.
    Iesaku iesaistīt arī kādu filozofa citātu, kas piesaistītu lielāku lasītāju auditoriju!
    No šī raksta uzzināju daudz jauna!

  • Man ļoti iepatikās Jūsu raksts! Īpaši man patika, ka raksts liek aizdomāties par likteni. Ceru, ka varēšu drīzumā izlasīt Jūsu jaunus rakstus.

Atbildēt