Astoņkāji. Fakti un ieteikumi.

Padomi

Fakti

  • Astoņkājim asinis ir zilā krāsa. To izskaidro fakts, ka hemoglobīns organismā netiek ražots. Tā vietā ir enzīms un hemociāls, kas satur vara oksīdus. Aukstajos ūdeņos zilas asinis nodrošina ātru piekļuvi skābeklim audiem.
  • Kad viņiem ir garlaicīgi, tie ēd savas rokas.
  • Astoņkājis bieži atbrīvo tintes mākoni. Tumšā krāsa iepazīstina ar maldinošiem uzbrukumiem, radot kādas citas būtnes izskatu.
  • Astoņkāji ir daudz dažādos izmēros. Parastais astoņkājis ir no 30,5 līdz 91,4 centimetriem garš un sver no 3 līdz 10 kilogramiem.
  • Astoņkāji dzīvo okeānos visā pasaulē. Lielākā daļa ir pelaģiskās, kas nozīmē, ka viņi dzīvo netālu no ūdens virsmas čaulās, rifos un plaisās. Dažas sugas dzīvo okeāna gultnē, uztaisot alas par savām mājām.

Ko astoņkājis var nodarīt cilvēkam?

Tiekoties ar cilvēku, dzīvnieks parasti uzvedas kautrīgi un cenšas tikt prom no redzeslauka, bet apstākļos kad nav izejas, viņš jūtas “iedzīts”. Viņa nākamās darbības nav prognozējamās, viņš izmantos visus iespējamos aizsardzības variantus.

Kādu laiku pēc astoņkāja koduma, traumētā ķermeņa daļa kļūst nejūtīga, brūce pietūkst, cilvēks var izjust reiboni, nomāktību. Sākas muskuļu vājums, dažreiz pilnīgi kustību traucējumi, elpošanas un runas traucējumi.

Ko darīt, ja iekoda astoņkājis?

Tāda situācija ir ļoti reta, bet, tomēr ir situācijas, kad astoņkājis uzbrūk cilvēkam.

Ir svarīgi, lai medicīniskā palīdzība tiktu sniegta pēc iespējas ātrāk. Problēma ir tāda, ka kodums ir nejūtīgs, tāpēc to neredz uzreiz, bet jārīkojas nekavējoties. Atklājot astoņkāja kodumu, nekavējoties jāuzliek kodumam pārsējs, lai inde neizplatītos pa visu ķermeni, ir jāveic mākslīgā elpināšana- tas ir vissvarīgākais punkts.

Galvenais ir zināt, ka astoņkāji neuzbruks cilvēkam bez iemesla – tā darbībām ir pamatojums. Tāpēc, ir svarīgi netuvoties astoņkājim un nepieskarties tam.

Avoti:

https://lv.leskanaris.com/1545-octopus-facts.html

https://marichi-moda.ru/lv/lyubopytnye-fakty-ob-osminogah-kak-osminogi-puteshestvuyut-po-sushe-chem/

https://www.livescience.com/55478-octopus-facts.html#:~:text=Octopuses%20are%20ocean%20creatures%20that,have%20been%20observed%20using%20tools.

https://www.livescience.com/41924-smart-octopus-facts.html 5. https://www.bristolaquarium.co.uk/blog/uncategorized/10-octopus-facts-you-wont-believe/

https://scuba-divers.ru/stati-o-dayvinge/chem-opasen-osminog.html

https://elementy.ru/kartinka_dnya/400/Opasnyy_sinekolchatyy_osminog

Atbildēt