NASA pašgājējs pirmo reizi uz Marsa saražo skābekli

Kosmos, Ziņas

Nesen uz Marsu nogādātajam NASA roverim azotē ne tikai mini helikopters, bet arī instruments skābekļa ģenerēšanai, izmantojot Sarkanās planētas ar oglekļa dioksīdu bagāto atmosfēru.

Skābekļa ražošanu veica tostera izmēra vienība, kurai dots nosaukums “MOXIE”. Marsa atmosfēra sastāv no 96% oglekļa dioksīda. Skābeklis tajā ir tikai 0,13%, salīdzinot ar 21% Zemes atmosfērā.

Ierīce spēj atdalīt skābekļa molekulas no oglekļa dioksīda. Pāri paliek oglekļa monoksīds jeb tvana gāze, kas tiek izvadīta Marsa atmosfērā.

“[Šo ierīci] var dēvēt par mehānisko koku. Protams, būtu lieliski, ja mēs uz Marsa varētu iestādīt kokus, uzlikt tiem lielu kupolu un izmantot skābekli. Un tas ir par brīvu – kokiem enerģiju dod Saule. Bet mēs to nevaram izdarīt, tas nav praktiski. Tāpēc nākamā labākā lieta ir uzbūvēt mehānisku ierīci, kas dara to pašu, ko koks,” sacījaMOXIE instrumenta galvenais pētnieks Maikls Hehts.

Izmēģinot to praksē, pirmo reizi aparāts radīja 5 gramus skābekļa – ar to astronautam uz Marsa elpošanai pietiktu apmēram desmit minūtēm. Domājot par nākotnes misijām ar cilvēkiem uz Marsa, NASA domā par ierīces lielāka izmēra versijām, kas skābekli ražotu lielākos daudzumos arī raķešu dzinējiem.

Mars rover depends on three LANL technologies | Curiosity za… | Flickr

Atbildēt