Vēlies nodarboties ar zīmēšanu vai gleznošanu, bet domā, ka tev nav pietiekami daudz talanta?

Kultūra, Padomi

  Esmu vairākas reizes dzirdējusi, ka kāds vēlas zīmēt vai gleznot, bet to nedara, jo domā, ka nav spējīgs. Šajā rakstā vēlos mainīt jūsu domas, ja tā domājat par savām mākslas prasmēm.

  Māksla ir ļoti subjektīva. Vairāki cilvēki reaģē uz vienu un to pašu darbu citādāk. Vienam var patikt, otram nē, bet tas automātiski nenozīmē, ka tavi darbi ir slikti. Galvenais, radot mākslu, ir tas, ka tev to patīk darīt. Ja tavs process tev neliek justies labi, tad kādēļ to vispār darīt? Lielākā daļa cilvēku, kas nenodarbojas ar mākslu, domā, ka mākslinieki glezno vai zīmē tikai reālismu (dabasskati, portreti u.c.), kas ir nepatiesi. Pastāv ļoti daudz mākslas veidu, kas savā starpā atšķiras. Salīdzināt P. Pikaso kubisma darbus ar L. da Vinči reālisma darbiem nevar tādēļ, ka katrs glezno citā mākslas veidā. 

  Kā iesākt zīmēt vai gleznot? Vienīgais, kā es uz to varu atbildēt, ir vienkārši sākt. Tas, ka tu sev saki, ka tu mēģināsi rīt vai parīt, tev nepalīdzēs. Tikko kā tev blakus ir zīmulis, ņem to un sāc zīmēt. Vienmēr atceries, ka neviens nav piedzimis un uzreiz bijis izcils mākslinieks, dziedātājs vai rakstnieks. Protams, ir cilvēki, kam tas izdodas ātrāk un vieglāk, bet tas nenozīmē, ka tu esi jebkādā veidā sliktāks. Izvēlies tādu mākslas veidu, kas tev patīk un pamazām mācies pamatus. Piemēram, ja mācies reālismu, mēģini saprast no kādām figūrām sastāv tas, ko tu zīmē, kur atrodas ēna, kur gaisma. Iemācoties krāsu spektru, tev būs vieglāk saprast kuras krāsas vajag sajaukt, lai iegūtu to toni, ko tev vajag un vai tās krāsas iet kopā. Sociālajos tīklos ir daudz labu mākslinieku ar unikāliem mākslas stiliem. ”Sekošana” māksliniekiem palīdzēs uzzināt jaunas tehnikas, krāsu sajaukumus un stilus. Bieži cilvēki publicē savu procesu, kas tev var palīdzēt saprast, kā tev iesākt savu darbu. Ja tavs darbs pusceļā neizskatās labi, par to nav jāuztraucas, jo katram darbam ir neveiklā fāze, kur viss izskatās savādi. Tas ir tādēļ, ka viss vēl nav sagājis kārtīgi kopā. Viena maza detaļa var darbu atdzīvināt. 

  Atceries to, ka kritika ir laba lieta, kas tev ļauj pilnveidot savas prasmes. Tomēr, ja kāds apgalvo, ka tev jābeidz radīt mākslu, jo tā neatbilst viņu gaumei un uzskatam par mākslu, neapstājies. Nebeidz darīt lietas, kas nevienam nenodara pāri un liek tev justies laimīgam tikai cilvēku dēļ, kas nenovērtē tavu centību un talantu.

Atbildēt