Recenzija par filmu “Bēgšana no Šoušenkas”

Kultūra

Drāma, krimināldrāma

Bēgšana no Šoušenkas (1994)

https://www.netflix.com/lv/title/70005379

“Bēgšana no Šoušenkas” jeb “Brīvības cena” (angļu: The Shawshank Redemption) ir 1994. gada amerikāņu drāma, kuras režisors ir Frenks Darabons. Filmas sižets veidots pēc rakstnieka Stīvena Kinga noveles Rita Hayworth and Shawshank Redemption. Filma neguva milzīgus komerciālus panākumus, taču to ir atzinīgi novērtējuši kritiķi. Pašlaik tā atrodas vietnes Internet Movie Database Top 250 pirmajā vietā un ir minēta kā vislabākā filma starp tām, kas nav saņēmušas Amerikas Kinoakadēmijas balvu (1995. gadā to nominācijā “Labākā filma” apsteidza “Forests Gamps”). 2015. gadā filma tika iekļauta ASV Kongresa bibliotēkas Nacionālajā kinoreģistrā kā “kulturāli, vēsturiski vai estētiski nozīmīga filma”.

Filmas stāsts: par baņķieri Endiju Defrēnu, kam piespriesti divi mūža ieslodzījumi par sievas un viņas mīļākā slepkavību. Endijs tika nosūtīts uz Šoušenkas cietumu Mīnā. Jau no pirmās ieslodzījuma dienas Defrēns tika pakļauts cietuma dzīves realitātei. Dažus mēnešus Endijs turējās pie sevis un tad lēnām sāka runāt ar citiem un draudzēties. Cietumā viņš cieši sadraudzējas ar Elisu Boidu “Redu” Redingu (Morgans Frīmens). Reds ir iesaistīts cietuma melnajā  tirgū. Filmā redzams, ka vērtīgākais naudas veids cietumā ir cigaretes.

Cietumā Endijam nākas iziet visus elles lokus, tomēr ar laiku viņa dzīve kļūst vieglāka. Nepagāja ilgs laiks, līdz Endijs tika seksuāli vajāts un ievainots. Endijam vairākkārt uzbruka homoseksuāļu grupa, ko sauca par “māsām”.

Vēl viena stāsta puse – bija reliģiskais karavadonis, kurš bija iesaistīts nežēlīgā cietumnieku spīdzināšanā. Viņš lika ieslodzītajiem strādāt darbu ārpus cietuma. Filmā vietējais būvuzņēmējs piekukuļo karavadoni. Endijs palīdzēja karavadonim ar savu naudas atmazgāšanas shēmu un kukuļa naudu. Filmas pavērsiens bija tāds, ka ieslodzītais atzīst, ka nogalinājis Endija sievu un viņas mīļāko. Viņš atzinās Endija draudzenei, kura pastāstīja Endijam par vīra atzīšanos. Endijs par to pastāstīja karavadonim, bet priekšnieks mēģināja viņu apklusināt un vēlāk apklusināja Endija draugu, nogalinot viņu.

Kādu dienu rīta pārbaudes laikā apsargi uzzināja, ka Endijs ir prom. Endijs izbēga cauri tunelim, ko izraka, pavadot gandrīz 20 gadus Šoušenkas cietumā. Endijs devās uz bankām, lai savāktu karavadoņa naudu, ko viņš atmaksāja. Pēc visas naudas savākšanas viņš aizbēga uz Meksiku.

Kā nevainīgam cilvēkam, kuram piespriesti divi mūža ieslodzījumi un kas izcieš 20 gadus pirms izbēgšanas, Endija stāsts varētu šķist unikāls un tikai filmas fantastikā. Tomēr simtiem notiesāto tiek atbrīvoti pēc gadiem ilgas izciešanas par noziegumiem, ko viņi nav pastrādājuši. Tas ļauj mums domāt par nepamatoti notiesātajiem ieslodzītajiem, kuri nespēja pierādīt savu nevainību.

“Bēgšana no Šoušenkas” ir viena no nedaudzajām filmām, kuru skatoties vairākas reizes, ar katru nākamo reizi emocijas tikai pastiprinās. To ir patīkami pārskatīt, pat neskatoties uz to, ka filma ir diezgan gara. Nevar teikt, ka tā ir viegla filma, lai skatītos. Es šo filmu vērtēju 9/10.

 Kinofilma “Bēgšana no Šoušenkas’’ ir pieejama nomā vai iegādei, vai straumēšanai, izmantojot abonementu Google Play filmas.

Atbildēt