Recenzija par filmu “Krusttēvs Ⅰ “

Kultūra

Kriminālfilma, krimināldrāma

Krusttēvs Ⅰ (1972)

“Krusttēvs” ir ASV kinofilma par Ņujorkas sicīliešu mafijas Korleone ģimeni laika posmā no 1945.gada līdz 1955.gadam. Filma “Krusttēvs” ir izveidota trīs daļās. Šajā darbā tiks īsumā atspoguļots filmas (pirmās daļas) saturs. Filmas “Vectēvs Ⅰ” pirmizrāde notikusi 1975.gada 15.martā. Filmas režisors ir Frensiss Fords Kopola, bet galvenajās lomās ir pasaulslavenie amerikāņu aktieri Als Pačīno un Marlons Brando. Filma ir saņēmusi daudzus apbalvojumus un tiek uzskatīta par vienu no visu laiku labākajiem darbiem kino vēsturē. Filma saņēmusi trīs Amerikas Kinoakadēmijas balvas: "Labāka filma", "Labākais adaptētais scenārijs", "Labākais aktieris galvenajā lomā" (Marlons Brando) — un vēl 19 dažādas balvas un 17 nominācijas. Tā arī ieņem otro vietu labāko filmu sarakstā visā amerikāņu kinematogrāfa vēsturē - "100 gadi... 100 filmas’’.

Filmas darbība sākas 1945.gada vasarā, svinīgajā pieņemšanas laikā Vito Korleone jeb Dona (Marlons Brando) mājā par godu viņa meitas Konijas un Karlo Rici kāzām. Dons ir Korleones ģimenes mafijas galva un visiem zināms kā “Krusttēvs”. Viņš pieņem apsveikumus, uzklausa draugu un partneru lūgumus, kurus tie izsaka, zinot, ka “neviens sicīlietis nevar atteikt savas meitas kāzu dienā”. Tajā pašā laikā iemīļotais Dona jaunākais dēls Maikls (Als Pačīno), kurš tikko atgriezies no Otrā pasaules kara, stāsta savai draudzenei Kejai Ādamsai jautrus stāstus par tēva noziedzīgajiem darbiem, apgalvojot viņai, ka nelīdzinās savai ģimenei un grib dzīvot normālu dzīvi. Narkotiku tirgotājs Virdžils Soloco meklē mafijas ģimenes, lai piedāvātu tām aizsardzību apmaiņā pret narkotiku tirdzniecības ienākumiem. Viņš piedāvā Donam Korleone finansēt heroīna importu, kā arī politisku un juridisku aizstāvību šajā lietā. Neskatoties uz milzīgo daudzumu naudas, kuru var iegūt šajā darījumā, Korleone atsakās paskaidrojot, ka viņa politiskā ietekme tiktu apdraudēta, ja viņš iesaistītos narkotiku tirdzniecībā. Drīzumā pēc atteikuma atbalstīt Soloco tiek veikts uzbrukums Vito Korleone, kura laikā viņu sašauj vairākas reizes. Par laimi Vito izdzīvo. Pēc neizdevušās slepkavības, Soloco pieprasa tikšanos ar Korleone ģimenes pārstāvjiem. Maikls nolēma uzņemties atbildību. Maikls apgalvo, ka Soloco slepkavība ir ģimenes interesēs. Tikšanās laikā ar Soloco, Maikls aiziet uz tualeti, kur paņem noslēpto revolveri un atgriežoties nogalina viņu un viņa miesasargu Makklaski. Drošības labad, viņš aizbrauc uz Sicīliju. Sicīlijā Maikls dzīvo Dona, sena drauga Tomazino  aizsardzībā.

Dažus mēnešus vēlāk, 1948.gadā, Sonijs (Maikla un Konijas brālis) piekauj Karlo Rici par to, ka viņš sit bērna gaidībās esošo Koniju un brīdina viņu, ja kaut kas tāds atkārtosies viņš viņu nogalinās. Karlo atkal piekauj Koniju, lai izprovocētu Soniju. Saniknotais Sonijs traucās uz mājam pie māsas, bet viņu nošauj automašīnā. Lai izbeigtu šo karu un pasargātu savu ģimeni no briesmām, Dons piekrīt atbalstīt heroīna importa darījumu. 1951.gadā Maikls atgriežas no Sicīlijas. Viņš kļūst par visa noziedzīgā sindikāta vadoni. Vito pastāsta, ka nekad nav vēlējis Maiklam tādu likteni, bet gan, lai viņa jaunākais dēls nodarbotos ar likumīgu politiku kā senators vai gubernators. Drīzumā Vito mirst no sirdslēkmes spēlējoties dārzā ar savu mazdēlu.

Kopolas režija, ar izcilu aktierspēli un lielisku scenāriju, nodrošināja filmai veiksmi kinokritiķu un vienkāršo skatītāju vidū. Var teikt, ka filmā ir daudz vardarbības, tomēr šajā gadījumā tas ir tikai mākslinieciskais līdzeklis, lai atainotu režisora redzējumu un noteiktas atmosfēras radīšanai filmā. Filmas dramatiskums slēpjas Maikla Korleone traģēdijā — jauns cilvēks, kara varonis, kura dzīve un pat dvēsele tiek salauzta zem ģimenes interešu spiediena. Viņa pārtapšana par cietsirdīgu un ļaunprātīgu krusttēvu ir viena no pašām izcilāk parādītajām metamorfozēm pasaules kinematogrāfa vēsturē.  Neskatoties uz to, ka filma ilgst gandrīz trīs stundas, nav neviens brīdis, kad mani pārņem garlaicības sajūta. Man šī filma ļoti patika. Es noteikti šai filmai dodu augstu vērtējumu 10/10 ballēm. Šī filma ir populāra līdz pat šai dienai un, ja neesat redzējuši šo filmu, jums to ir obligāti jāredz, jo tā ir ļoti aizrautīga un interesanta.       

Kinofilma “Krusttēvs’’ ir pieejama nomā vai iegādei, vai straumēšanai, izmantojot abonementu YouTube VOD, Google Play, Microsoft Movies & TV, Amazon, FuboTV, VUDU un iTunes.

Atbildēt