Recenzija par filmu ”Kasablanka”

Kultūra

Romantika, drāma

Kasablanka (1942)

Amerikas Filmu institūta (AFI) aptaujātie režisori, scenāristi, aktieri un citi kinofilmu veidotāji par labāko amerikāņu ekrāna mīlas stāstu atzinuši 1942.gada kinolenti “Kasablanka” ar Hamfriju Bogartu un Ingrīdu Bergmani galvenajās lomās. Uz ekrāniem režisora Maikla Kērtisa filma “Kasablanka” iznāca 1943.gadā 23. janvarī. Filma izpelnījās 8 Kinoakadēmijas balvu nominācijas, 1944. gadā filma ieguva 3 Oskarus- labākā filma, labākais režisors un labākais adaptētais scenārijs. Pēc tam filma ir piedzīvojusi vairākus mēginājumus turpināt sižeta līniju-gan Frederika Stefani “Brazavillā”, gan TV seriālā. Taču oriģinālās “Kasablankas” panākumiem šie projekti nespēja tuvoties. Filma ‘’Kasablanka’’ IMDb kategorijā ‘’TOP 20 izcilākās romantikas filmas’’atrodas pirmajā vietā ar vērtējumu 8.5/10. Savukārt, Rotten Tomatoes filmu vērtē uz 99%/100%, tādejādi iegūstot pirmo vietu kategorijā ‘’ TOP 100 romantikas filmas’’.  

Amerikānis Riks Bleins (Hamfrijs Bogarts) kluba un kazino īpašnieks, ir pametis dzimteni un apmeties Kasablankā. Negaidīti viņš pilsētā satiek savu kādreizējo mīļoto  Ilsu (Ingrīda Bergmane), kura aizbēga no viņa Parīzē, Rikam nezinot, jo bija precējusies. Viņa ir ieradusies Kasablankā ar savu vīru Viktoru Lazlo, čehu brīvības cīnītāju. Viņiem pa pēdām seko vācieši. Riks būdams labās attiecībās ar  nacistu majoru Štraseru un  policijas kapteini Reno, saņem divas vīzas. Ilsa pārliecina Riku atdot tās divas vīzas, lai viņa ar vīru varētu atstāt Kasablanku un turpināt cīņu. Riks ir ļoti skarbs pret Ilsu,bet, kad viņš uzzina, ka viņai bija pamatots iemesls pamest viņu, abi plāno tāpat kā Parīzē atkal kopā aizbēgt, jo saprot, ka mīl viens otru, taču Riks saprasdams, ka nevarēs atstāt Kasablanku, pavēlēja, lai Ilsa ar vīru Viktoru bēg uz Ameriku.

Tātad filmas darbība notiek Otrā pasaules kara laikā Višī valdības kontrolētajā Marokas pilsētā Kasablankā. Filmas sižeta pamatā ir amerikāņa Rika Bleina iekšējs konflikts, mēģinot izšķirties starp jūtām pret sievieti un pienākumu palīdzēt viņai un viņas vīram-čehu pretošanās kustības līderim, bēgt, lai turpinātu cīņu pret nacistisko Vāciju.

Kaut arī kopš tā laika ir pagājuši 78 gadi, pēc manām domām šis romantiskais mīlas stāsts aizvien spēj aizkustināt cilvēkus. Lai gan daudzas četrdesmito gadu filmas, skatoties šodien, šķiet nekvalitatīvi veidotas, ‘’Kasablanka’’ izceļas ļoti labi. Kurš gan tagad var iedomāties, ka filmas tapšana Otrā pasaules kara laikā  bija tikpat dramatiska, kā tās sižets.  Kad kāds piemin Kasablanku, Bogarts un Bergmane, šie ir tie divi vārdi, kas nāk prātā. Aktieri ir tik nevainojami un rada tik daudz romantiskas spriedzes, ka nav iespējams saskatīt nevienu citu viņu lomā, bet Hemfrijs Bogarts un Ingrīda Bergmane sākotnēji kategoriski atteicās piedalīties filmā, kura vēlāk padarīja abus par kino ikonām. Tas viss arī padarīja “Kasablanku” par to filmu, kuru tik ļoti patīkami skatīties.

Man šī filma ļoti patika. Mans vērtējums ir 10/10. Noteikti iesaku šo filmu noskatīties citiem. Šī filma ir ideāla klasikas cienītājiem.

“Kasablanka” pašlaik ir pieejama nomā vai iegādei vai straumēšanai, izmantojot abonementu DIRECTV, YouTube, AMC, Google Play, Microsoft Movies & TV, Redbox, Amazon, FandangoNOW, HBO Max, VUDU un iTunes.

Atbildēt