Kā ārkārtas situācija ietekmējusi skolēnu ikdienu?

Intervija

Šis laiks ir neparasts un noteikti, kas nepiedzīvots visiem. Nākas mainīt ikdienas rutīnu. Aptaujājām skolēnus, lai noskaidrotu viņu domas un nodarbes ārkārtas situācijas laikā un pēc tās.

  1. Kas  palīdz motivēt sevi paveikt visus darbus un palikt aktīvam?

Daudzu skolēnu atbildes saistītas ar to, ka tuvojas vasara. Vēl pavisam nedaudz, un skolas laiks būs beidzies, un dosimies pelnītā atpūtā. Kā arī, ir dota iespēja strādāt no mājām, netraucēti, savā ritmā, izbaudīsim šo vienreizējo pieredzi un mācīsimies plānot savu laiku.

  • Kādas ir tavas ārpusskolas nodarbes šajā laikā?

Neskatoties uz ārkārtas situāciju valstī, ir svarīgi doties ārā, svaigā gaisā, tikai prom no sabiedrības. Skolēni apgalvo, ka turpina iet pastaigās, brauc ar riteņiem, skrien un vienkārši pavada laiku pie dabas, ievērojot visus drošības pasākumus. Daži skolēni atzīst, ka labprātīgi paliek mājās un izvairās no došanās ārpus tās.

  • Kā veicas ar skolas darbiem? Vai mācīšanās mājās atvieglo vai tieši apgrūtina mācību procesu?

Gandrīz visi aptaujātie skolēni apgalvo, ka mācīšanās mājās norit veiksmīgi. Neskaidrību gadījumā skolotāji ir pretimnākoši un saprotoši. Mācīšanās mājās, dažu skolēnu uzskatā, atvieglo mācību procesu, jo pats var plānot savu dienu un mācīties sev ērtā vidē, taču citi skolēni labprātāk mācās klātienē, jo uzskata, ka mājās ir grūtāk koncentrēties un motivēt sevi paveikt darbus.

  • Ko paši varam darīt lai uzlabotu tagadējo situāciju?

Skolēni iesaka saglabāt mieru, pozitīvu domāšanu un ievērot drošības pasākumus! Jāatceras, ka šis laiks nav mūžīgs, tiksim tam pāri kopā. Lai uzlabotu situāciju, mainīsimies paši – atbalstīsim viens otru un domāsim ne tikai par sevi, bet arī par citiem.

  • Kas būs pirmā lieta ko tu darīsi, kad beigsies ārkārtas situācija?

Viennozīmīgi, visbiežākā atbilde bija draugu un radu satikšana. Tā skolēniem pietrūkst visvairāk. Gaidām brīdi, kad atkal varēsim satikt savus tuvos un nebaidīties pienākt tiem tuvāk par 2 metriem, taču, lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk, pacietīsimies vēl un nepārkāpsim noteikumus!

Pēc aptaujas secinām, ka pandēmija noteikti ir ietekmējusi skolēnu ikdienu, tie vairāk novērtē ikdienas it kā pašsaprotamās aktivitātes, kas tagad ir liegtas. Pēc ārkārtas situācijas, visnotaļ būs mainījusies skolēnu attieksme pret savu un citu veselību, drošību un labsajūtu. Tiksim galā kopā, bet katrs atsevišķi.

Atbildēt